4441573432552412
top of page

Mikä ihmeen tweed?

Päivitetty: 8. helmik. 2022

Tweed on hienovaraisesti kuvioitu kangas, joka on valmistettu lampaiden värjätystä, kehrätystä ja kudotusta villasta.

Skotlantilaiset maanviljelijät ja metsästäjät kehittelivät ensimmäiset vaatekankaat 1700-luvulla selvitäkseen kylmistä ja kosteista talvista. Kangasta kutsuttiin nimellä Clò-Mór ("iso kangas") ja siitä tehtiin mahdollisimman kestävää, minkä vuoksi kangas oli erittäin paksua, eikä siinä ollut värikkäitä ja monimutkaisia sidoksia, joista tweed nykyään tunnetaan.

Kankaan kudonta kehittyi ja yleistyi nopeasti Skotlannin maaseudulla ja läheisillä saarilla. Monissa torpissa oli omat kutomakoneet ja tweedin kutomisesta tuli saarten asukkaille tärkeä elinkeino. Kankaita kuljetettiin ympäri Skotlantia ja kauemmaskin. Kankaiden laadun arvostus kasvoi niin, että ylijäämäkankaita käytettiin usein vaihtokauppana, jolloin niistä tuli lopulta saarten asukkaiden valuuttaa. Ei ollut epätavallista, että vuokrat maksettiin peitteinä tai kankaina.Kudottu kangas koostuu loimi- ja kudelangoista. Sitä, miten langat risteilevät keskenään, kutsutaan sidokseksi. Ehkä tutuin sidos on toimikassidos, mikä on tuttu mm. farkuista. Tämä sidos on hyvin suosittu myös tweedin kudonnassa, koska se on kestävä ja joustava sidos. Langan paino, väri ja sidos vaikuttavat kankaan käyttötarkoitukseen. Tweed-kankaiden vahvuudet vaihtelevat tavallisesta ja kevyestä paksuihin ja jopa hyvin raskaisiin ja jäykkiin kankaisiin.

Tweediä kutsuttiin alun perin nimellä tweel, mikä on skotlantilainen sana toimikassidokselle. Tarinan mukaan lontoolainen kauppias oli lukenut "tweel" sanan erehdyksissä "tweediksi" luullen, että kangas oli nimetty Skotlantilaisen Tweed-joen mukaan. Nimi jäi elämään ja siitä lähtien kangasta on kutsuttu tweediksi.

Tuntemamme tweed kehitettiin 1850-luvulla, jolloin myös brittiläinen aatelisto ja kuninkaalliset ottivat kankaan käyttöön. Tweedin säänkestävät ominaisuudet tekivät siitä oivallisen kankaan henkilökunnan virkapuvuille. Metsästyksessä se auttoi käyttäjää naamioitumaan ympäristöönsä. Herrasväelle alettiin suunnitella myös ns. "tilatweedejä". Jokaisella linnanherralla oli omanlaisensa, tunnistettava tweed-kangas. Haluttiin, että kankaat sulautuvat tilojen ympäristöihin ja väreihin. Tästä kerron lisää seuraavassa blogissa.


1700-luvulla tweed-kankaiden kudonta levisi myös Irlantiin, missä aikaisemmin oltiin jo vuosisatojen ajan kudottu pellavakankaita. Kuninkaalliset pellavanvalmistajat jakoivat tuhansia kangaspuita ja kehruuvälineitä kudontaa varten Donegalin maatiloille. Nämä kotikudotut kankaat edesauttoivat tweed-teollisuuden kasvua ja Irlantilaista tweediä alettiin kutsua Donegal-tweediksi ja tällä nimellä se tunnetaan yhä tänäkin päivänä. Donegal-tweed-kangas tunnetaan "pörröisistä" kuvioista ja pehmeämmästä, kevyemmästä tuntumasta verrattuna Harris Tweediin. Donegal Tweedin kutojat eivät ole samalla tavalla sertifikoituja kuin Harris Tweedin, mutta yleisesti ottaen Donegal tweediä pidetään yhtä laadukkaana tweedinä ja kutojasta riippuen se voi olla jopa laadukkaampaa kuin Harris Tweed.


Tweed-kankailla on useita tavaramerkkejä, joista tunnetuimpia ovat:

- Harris Tweed on tunnetuin tweed-nimike ja sitä kudotaan Ulko-Hebrideillä Skotlannissa. Se on suojattu tweed. On tiukat ohjeet, mitä voidaan luokitella Harris Tweediksi. Siitä on aina myös merkintä vaatteessa tai asusteessa.

- Irlantilainen Donegal tweed on erittäin suosittu tweed ja sitä näkee usein myös palttinasidokseen kudottuna. Donegal tweed tarjoaa Harris Tweediä laajemman valikoiman vaihtoehtoja. Kankaat ovat usein väriltään "kanervaisia" ja täplikkäitä, ja ne ovat usein hyvin pehmeitä ja hieman ohuempia tweedejä. Donegal Tweedin näkyvin nimi on Magee, joka on valmistanut korkealaatuisia tweedejä yli 150 vuoden ajan.

- Cheviot tweed on nimetty cheviot-rotuisten lampaiden mukaan. Lampaalla on valkoinen naama ja ne aikoinaan laidunsivat Chevioitin kukkuloilla Northumberlandissa ja Skotlannin rajoilla. Cheviot-villan kuitu on hieman paksumpaa ja karheampaa villaa ja erittäin kestävää. Siitä kudotut kankaat sopivat hyvin päällysvaatteille, matoille ja peitoille.

- Yorkshire tweed on kevyttä lampaanvillaa, jossa on kaunis helmiäisen kiilto. Vaikka villa on kevyttä, sillä erinomainen lämmöneristävyys ja sitä käytetään perinteisesti erilaisten talvivaatteiden valmistukseen.

34 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page